RSS

Aktualności

  • Thursday, 23 May 2019r. Oświata

    Finałowe warsztaty kulinarne Akademii Uwielbiam

    Uczniowie Szkoły Podstawowej w Targowisku 22 maja 2019 r. uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, które poprowadził ekspert kulinarny współpracujący z Akademią Uwielbiam- Michał Magiel Myszkiewicz. To nagroda główna w ogólnopolskim konkursie w ramach programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Podczas warsztatów młodzi ludzie nie tylko poznali tajniki sztuki kulinarnej, przygotowali doskonałe potrawy i świetnie się bawili. Na koniec otrzymali   upominki, a szkoła i koordynator programu bony podarunkowe.

    W tegorocznej edycji Akademii Uwielbiam udział wzięło w sumie ponad 160 000 uczniów z całej Polski. Z województwa małopolskiego zgłosiło się ponad 19 000 uczniów, a Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki w Targowisku, która przygotowała wyśmienitego łososia ze szpinakowym penne
    z nutką dipu chrzanowego według przepisu Wiktorii Szczudło – zdobyła jedną z trzech głównych nagród w ogólnopolskim konkursie.

    Sam pomysł jak i kreatywne wykorzystanie produktów zasłużyły na nagrodę główną – cieszy nas, że uczniowie zainspirowali się i skorzystali z wiedzy, która została przekazana podczas zajęć Akademii Uwielbiam. To bardzo ważne, aby od najmłodszych lat zdobywać umiejętności w zakresie zdrowego stylu życia, zasad odżywiania, gotowania i niemarnowania żywności, które zaowocują dobrymi nawykami w przyszłości. Celem programu jest również inspirowanie w odkrywaniu swoich możliwości kulinarnych oraz zachęcanie do samodzielnego gotowania – mówi Magdalena Chrapla, Manager ds. Społecznej Odpowiedzialności Grupy Maspex.

    Nagrodę główną odebrała w imieniu klasy VII Pani Dyrektor Władysława Kozień oraz wychowawca zwycięskiej klasy pan Szymon Stokłosa. Na uroczystości obecny był również  Kazimierz Sroka – Dyrektor Gminnego Zespołu Ekonomiczno-Administracyjnego Szkół. Podczas finałowych warsztatów uczniowie zostali podzieleni na trzy stanowiska. Każda grupa przygotowała dwa przepisy: danie główne i deser lub przekąskę. Profesjonalnych porad i instrukcji udzielił kucharz – Michał Magiel Myszkiewicz. Do przygotowania były między innymi dania makaronowe tj. makaron spaghetti z kurczakiem, cukinią i pesto, makaron pióra ze szparagami oraz sałatka z wędzonym łososiem. Na deser uczniowie przygotowali trufle czekoladowe i okazały tort naleśnikowy, który był idealnym zakończeniem pysznego poczęstunku.

    Wszyscy uczestnicy warsztatów dostali nagrody: uczniowie paczki z produktami Lubella, Krakus, Łowicz, Kotlin, DecoMorreno, szkoła bon o wartości 1500 zł, a nauczyciel voucher do sieci salonów EMPIK o wartości 700 zł. Dwie pozostałe nagrody główne w konkursie Akademii Uwielbiam zdobyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Głogowie oraz Szkoła Podstawowa im. Królowej Jadwigi w Osieku. Dodatkową nagrodę za największą liczbę zgłoszeń w konkursie zdobyła  grupa uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Krasnymstawie.

    Z AKADEMIĄ UWIELBIAM PROSTO DO DOBRYCH NAWYKÓW

    Akademia Uwielbiam jest skierowana do uczniów i nauczycieli klas VI-VIII szkół podstawowych i klas III gimnazjów. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom szkół podstawowych i gimnazjów, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tym roku organizatorzy poszli jednak o krok dalej i poszerzyli zakres tematyczny programu. Uczestnicy Akademii Uwielbiam dowiedzieli się nie tylko, jak powinno wyglądać prawidłowe i racjonalne odżywianie. Akademia Uwielbiam uczy także prawidłowych nawyków związanych z niemarnowaniem żywności i doceniania wartości wspólnych posiłków. Uczestnicy programu dowiedzieli się także jak ważną rolę w codziennym życiu odgrywa aktywność fizyczna.

    Kolejna edycja już za rok! www.akademiauwielbiam.pl

    Inspiracje z przepisami od Akademii Uwielbiam na www.akademiauwielbiam.pl

Galeria