RSS

Aktualności

  • Friday, 17 August 2018r. Kultura

    Warsztaty serowarskie i warsztaty wypieku chleba metodą tradycyjną

     

    W dniach od 1- 3 sierpnia mieszkanki Gminy Kłaj miały okazję poznać kulturę, tradycje regionu Bieszczad  i wziąć udział w warsztatach serowarskich oraz wypieku chleba metoda tradycyjną.

    Warsztaty odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym „Serowa Zagroda” prowadzonym przez Państwa Jolantę i Waldemara Dal w Osławicy koło Komańczy.

    Dzięki warsztatom uczestniczki miały okazję wzbogacić swoją wiedzę na temat wyrobu serów krótko i długo dojrzewających z mleka krowiego, poznać proces ich wyrabiania, konserwowania przechowywania, poznać sprzęt serowarski, oraz literaturę o tematyce serowarskiej. W trakcie warsztatów uczestniczki zapoznały się także z produkcją bieszczadzkiego sera koziego dojrzewającego wpisanego na listę wyrobów tradycyjnych.

    Warsztaty serowarskie to doskonała propozycja dla laików, chcących domowym sposobem wytwarzać sery.

    Warsztaty wypieku chleba metodą tradycyjną przybliżyły  proces wypieku chleba z mąki żytniej na zakwasie.

    Swoją wiedzę uzyskaną na warsztatach chciałyśmy przekazać wszystkim zainteresowanym. Przeprowadzimy warsztaty serowarskie w Kłaju. O terminie poinformujemy na początku września na stronie internetowej i plakatach.

    Na warsztatach oprócz przekazania samych technik wyrobu sera zaprezentujemy w postaci pokazu multimedialnego uroki  regionu Bieszczad.

    Zapraszamy wszystkich do podjęcia próby wytwarzania zdrowych, domowych serów, zachęcamy do wypieku chleba metodą tradycyjną. Gwarantujemy, że to nic trudnego. Ich smak jest niepowtarzalny, a fakt, że został zrobiony własnoręcznie sprawi na pewno wielką satysfakcję. 

    Z Bieszczad przywiozłyśmy nie tylko umiejętność wyrobu sera i pieczenia chleba. Miałyśmy także okazję poznania kultury i wspaniałej przyrody,  tej niezwykłej krainy lasów, jaką są właśnie Bieszczady.

    Zwiedziłyśmy Zamek Królewski w Sanoku sięgający swoją historią średniowiecza, w którego wnętrzu ma siedzibę Muzeum Historyczne  z niezwykłą, jedną z najpiękniejszych  kolekcji sztuki cerkiewnej  XII – XX wieku i wspaniałą wystawę prac Zdzisława Beksińskiego wybitnego malarza, rzeźbiarza, fotografika, grafika urodzonego w Sanoku. Magiczny świat Zbigniewa Beksińskiego wywarł na nas niezwykłe wrażenie i na długo pozostanie w naszej pamięci.

    Zwiedziłyśmy także Park Etnograficzny w Sanoku, który należy do najpiękniejszych muzeów na wolnym powietrzu w Europie. Byłyśmy także w Komańczy, Polańczyku, Solinie.

    Zadanie pod nazwą „Poznajemy kulturę i tradycję Bieszczad – warsztaty serowarskie i tradycyjny wypiek chleba” zostało zrealizowane przy wsparciu finansowym Gminy Kłaj, Powiatu Wielickiego i środków własnych Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Kłaj.

    Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Kłaj
    Krystyna Gierat

    Zadanie jest współfinansowane przez Powiat Wielicki i Gminę Kłaj

     

Galeria